Ons netwerk
Waarom is netwerkvorming belangrijk?
Samenwerken met andere actoren en organisaties is cruciaal voor de complexe problematiek van geweld binnen vertrouwensrelaties. Heel wat organisaties en actoren zijn immers hierbij betrokken. Hulpverlening, politie, justitie, onderwijs, de overheid, preventiediensten, enzovoorts, hebben allemaal een rol te spelen in de bestrijding van dit geweld.
Grote voordelen van deze samenwerkingen zijn het delen van kennis en expertise, het verbreden van het publieksbereik en het resulteren van een groter effect op het beleid. Samenwerken met actoren binnen en buiten de sector op lokaal, nationaal en internationaal vlak is dus geen doel op zich maar een noodzakelijk middel om geweld in vertrouwensrelaties te kunnen bestrijden.
Bent u op zoek naar de organisaties die u kunnen helpen met uw vragen en problemen omtrent familiaal geweld? Neem dan een kijkje op onze pagina waar kan je terecht?
Het netwerk van de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn
Wetenschap/ onderzoek/ onderwijs
Centrum voor Interculturele Communicatie en Integratie
Hoger Instituut voor gezinswetenschappen
Beleid
Vlaams Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Vlaams departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
FOV - federatie sociaal-cultureel werk
Instituut voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen
Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding
Middenveld
Steunpunt voor Algemeen Welzijn
SAW draagt bij tot een sterke professionaliteit van het sociaal werk op de eerste lijn. Zij stimuleren de visievorming, het delen van kennis en ervaringen en de ontwikkeling van competenties en methodieken.
Ella is het kenniscentrum gender en etniciteit, die zich inzet voor de bevordering van het emancipatie- en participatieproces van meisjes en vrouwen uit etnisch-culturele minderheids groepen (ECM) in Brussel en heel Vlaanderen.
Bibliotheek, documentatiecentrum en archief voor gelijke kansen, feminisme en vrouwenstudies.
Koerdisch Instituut v.z.w. heeft als doel de integratie, sociale vooruitgang, erkenning van de culturele identiteit van de Koerden te bevorderen
Koepelorganisatie voor Turkse verenigingen in België, door het samen te brengen, te vertegenwoordigen en te ondersteunen.
Soroptimist is een internationale organisatie voor professionele vrouwen
Femma is de vrouwenorganisatie binnen de christelijke arbeidersbeweging.
zij-kant is een sociaal-culturele beweging die gespecialiseerd is in het thema gender en gelijke kansen. Als sociaal progressieve vrouwenbeweging organiseert zij-kant een laagdrempelig activiteitenaanbod op het gebied van sensibilisatie, educatie en sociale actie.
De ondersteuningsstructuur voor de vrouwenbeweging. Amazone biedt vrouwenverenigingen en alle actoren op het terrein van de gelijkheid v/m een brede waaier aan diensten en instrumenten.
De Vrouwenraad is een overkoepelende organisatie voor verenigingen die werken aan gelijke kansen voor vrouwen en mannen in een multiculturele samenleving.
Vluchtelingenwerk zet zich in voor asielzoekers en vluchtelingen i.s.m. organisaties en vrijwilligers
Federatie van Marokkaanse Verenigingen
De Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) is een koepel van meer dan 142 aangesloten afdelingen gespreid over vier provincies (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en Brussel Hoofdstedelijk Gewest.
Federatie Marokkaanse Democratische Organisaties
FMDO is een vereniging die samen met haar lidorganisaties, vrijwilligers en partners streeft naar volwaardig burgerschap, gelijkberechtiging en zelfontplooiing van eenieder in een interculturele samenleving.
Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme.
Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid
Amnesty International Vlaanderen
De vereniging is in Molenbeek gehuisvest en houdt zich op het gemeentelijke, regionale en internationale vlak bezig met de globale problematiek van de integratie van allochtone bevolkingsgroepen.
Foyer is in Molenbeek gehuisvest en houdt zich op het gemeentelijke, regionale en internationale vlak bezig met de globale problematiek van de integratie van allochtone bevolkingsgroepen.
Het forum is een ontmoetingsplaats, waar iedereen die zich vrouw en Vlaams voelt, welkom is. Leeftijd, afkomst, huidskleur, religie, seksuele geaardheid spelen geen enkele rol
Vrouwen Overleg Komitee is een feministische denkgroep die sinds 1972 een kritische en ongebonden stem laat horen en de drijvende kracht is achter de jaarlijkse nationale vrouwendag op 11 november.
VOEM vzw staat voor Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims. VOEM wil werken aan een respectvolle, diverse maatschappij en probeert de dialoog tussen moslims en niet-moslims te bevorderen.
De vzw INTACT beoogt een referentiecentrum te worden voor juridische vraagstukken inzake vrouwelijke genitale verminking (VGV).
Expertiscentrum voor over migratie, integratie en etnisch-culturele diversiteit. Voorheen Vlaams Minderhedencentrum.
Merhaba (“Welkom” in het Arabisch en Turks), is een beweging ontstaan uit vrouwen, mannen en transgenders met roots voornamelijk in de Maghreblanden, het Midden-Oosten, Turkije en Sub Sahara Afrika die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit.
çavaria maakt zich sterk om het welzijn van holebi's en transgenders te verbeteren.
Federatie Wereldvrouwen vzw ontstond als een antwoord op de behoefte aan ondersteuning die zich nadrukkelijk richt op de specifieke noden en vragen van migrantenvrouwen en hun verenigingen.
Platform voor Afrikaanse gemeenschappen
Het Platform van Afrikaanse Gemeenschappen is een sociaal-culturele koepelorganisatie van Zwart-Afrikaanse verenigingen actief in Vlaanderen en Brussel.
VIVA-Socialistische Vrouwen Vereniging (VIVA-SVV) is een eigentijdse vrouwenorganisatie met een sterk uitgebouwd netwerk op drie niveaus: nationaal, provinciaal en lokaal in de afdelingen. I.s.m. Zij-kant voeren zij campagne tegen partnergeweld.
BZN Atlas wil initiatieven nemen die zich richten op de wortels van het geweld.
Vormingscentra voor jongeren
Vzw touché werkt aan een intensieve, transmurale agressiebegeleiding voor gedetineerden, ex-gedetineerden en hun context.
De Ambrassade zet de jeugd, het jeugdwerk, jeugdinformatie en het jeugdbeleid op de kaart. We versterken de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en hebben een positieve impact op hun levenskwaliteit.
Fara (voorheen CRZ)
Fara, een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes.
Kind en Gezin wil, samen met zijn partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is en opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren.
Vlaamse Organisatie voor Vroedvrouwen (VLOV)
De Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw stelt zich tot doel de Vlaamse vroedvrouwen te verenigen, en dit met respect voor alle politieke en filosofische strekkingen.
Unie voor Vlaamse vroedvrouwen
De Unie van Vlaamse Vroedvrouwen ijvert voor alles wat belangrijk is voor de vroedvrouwen in Vlaanderen op elk terrein waar ze werkzaam zijn: in de thuiszorg, in de ziekenhuizen of in andere zorgsettings.
De preventiedienst ontwikkelt projecten en acties om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van criminaliteit of overlast. Een van de thema’s waar ze op werken is geweld.
Hulpverlening bij zwangerschap en vroeg ouderschap.
Domus Medica vzw behartigt de belangen van de huisartsen en de huisartsenkringen in Vlaanderen op wetenschappelijk, maatschappelijk en syndicaal vlak via democratische besluitvorming en wetenschappelijke onderbouw en bevordert de ontwikkeling en realisatie van een goede patiëntgerichte gezondheidszorg en zorgbeleid.
Centrum voor kinderverzorging en gezinsondersteuning (CKG)
Het CKG staat gezinnen vroegtijdig bij en geeft steun bij de opvoeding van de kinderen.
Het Ondersteuningsteam Allochtonen Antwerpen, de brug tussen allochtone hulpvragers en hulpverlening.
VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond de thematiek van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken.
La voix des Femmes (FR)
Mariage Migration (FR)
Buitenland
Instituut voor Migratie en Etnische Studies (NL)
Inflecto (NL)
Pharos (NL)
Vocas Trainingen (NL)
Fier Fryslan (NL)
Wave (EU)