Hoe jaloers ben jij?
Jaloezie ligt vaak aan de basis van partnergeweld.
Onderzoek toont aan dat jaloezie vaak aan de basis ligt van partnergeweld. Daarom is het belangrijk om paal en perk te stellen aan jaloers gedrag. Dat is niet vanzelfsprekend, want veel (jonge) koppels zien jaloezie als een teken van liefde. Met de lancering van een campagne, een jaloezietest en een filmpje willen vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn vooral jongvolwassenen wijzen op de signalen en gevaren van jaloezie.
“Ben jij even jaloers als Jonas op zijn Lady? Bekijk het filmpje en doe de jaloezietest.
|
Wat is jaloezie
Jaloezie en afgunst zijn niet hetzelfde. Jaloezie is de angst om je vriend(in) te verliezen aan een ander, dit gevoel ontstaat altijd binnen een liefdesrelatie. Afgunst draait om een vervelend gevoel omdat iemand anders iets leuks of moois heeft. Je vergelijkt jezelf met iemand anders en hebt het gevoel dat de ander het beter voor elkaar heeft dan jij. Dit kan je bij iedereen ervaren.
We onderscheiden drie vormen van jaloezie:
Je bent jaloers omdat er een aanleiding is.
Dit heet reactieve jaloezie: je reageert op een situatie (je vriend(in) gaat vreemd bijvoorbeeld). Dit is wat in de volksmond de ‘gezonde’ jaloezie wordt genoemd: je gevoelens zijn immers ‘redelijk’, al kan je gedrag best onredelijk zijn.
Je bent bang dat je vriend(in) je zal bedriegen of verlaten, ook als je hiervoor geen reden hebt.
Dit heet angstige jaloezie: de jaloezie speelt zich vooral af in je hoofd en uit zich in stress, twijfels en piekergedachten. Soms is er een aanleiding voor je jaloezie, soms is het pure inbeelding. Hoe dan ook maakt het je onzeker en uitgeput en is het slecht voor je relatie.
Je doet er alles aan opdat je vriend(in) je niet zal bedriegen of verlaten, ook als hiervoor geen aanleiding is.
Dit heet preventieve jaloezie: je controleert de spullen van je vriend(in), verbiedt bepaalde dingen en reageert bezitterig om ontrouw te voorkomen. Ook hier is er soms een aanleiding voor je jaloezie, soms ben je louter aan het doemdenken. In elk geval is je controleergedrag een vorm van terreur en soms zelfs een stap naar partnergeweld. Je bezorgt jezelf veel stress en duwt je vriend(in) enkel verder van je weg.
Hoe jaloers ben jij?
Een bonkend hart, een hoofd dat ontploft: iedereen is weleens jaloers. En dat is oké. Een beetje jaloezie is zelfs normaal in een relatie. Het is een teken dat je de ander niet kwijt wil. Maar er zijn grenzen. Dus tem dat groene monster in jou.
Tips om je jaloezie onder controle te houden.
Hulp zoeken
Leren omgaan met jaloezie gaat met vallen en opstaan. Professionele hulp kan nodig zijn om van de foute manier van denken af te komen. Vaak is er ook een achterliggend psychisch probleem of relatieprobleem dat moet aangepakt worden.
Lukt het niet om met deze tips de jaloezie te doorbreken, zoek dan hulp bij een:
- Psycholoog;
- Huisarts;
- Centrum voor geestelijke gezondheidszorg;
- Relatietherapeut;
- Centrum voor algemeen welzijnswerk ;
- Mindfulness kan ook helpen bij het aanvaarden van jaloerse gedachten.
- Gaat het zover dat er sprake is van geweld, wend je dan tot een van deze hulpadressen.
Lees hier het persbericht
Lees hier het afsluitende persbericht