Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld


Lopen de spanningen in je relatie af en toe te hoog op? Wordt je partner of jijzelf  wel eens agressief van te veel alcohol? Wordt je omgeving hier dan het slachtoffer van? Drink je soms te veel om hier mee om te gaan?

In 1 op 8 relaties in België is er sprake van geweld. Alcohol speelt hierin vaak een belangrijke rol. Het (overmatig) gebruik van alcohol kan het geweld in de hand werken of er een gevolg van zijn.

Wanneer één van de partners alcohol gebruikt, lopen koppels 15 keer meer kans op partnergeweld.
 

De Beweging tegen Geweld - vzw Zijn lanceert een campagne om de relatie tussen alcohol en geweld onder de aandacht de brengen en de verschillende betrokkenen op weg te zetten naar de juiste hulpverlening.
 
De campagne bestaat uit verschillende onderdelen:

 

Brochure

De brochure gaat dieper in op het verband tussen alchohol en geweld. Je vindt hierin bovendien een aantal handvaten en tips om het heft in eigen handen te nemen en te werken aan een oplossing.
De brochure kan je gratis bestellen via Mieke.
 

Bijhorend affiche

De affiche verwijst slachtoffers en plegers door naar hulpverlening via het nummer 1712 en het CAW.  Je kan de affiche gratis bestellen via Mieke en ophangen op een goed zichtbare plaats.
 

App

Via onze affiche kan je een app downloaden waar je meer informatie vindt over de problematiek 
 

Sloganwedstrijd

We zijn op zoek gegaan naar treffende slogans om onze campagne te begeleiden.
Slogans die op een subtiele maar krachtige manier de aandacht trekken van het publiek en / of de betrokkenen en het verband tussen alcohol en partnergeweld kunnen aantonen. We kregen ongeveer een 80tal inzendingen binnen. 
 
Winnaars
Eerste prijs:    “Jij de kater, zij de zonnebril”
Tweede prijs:   “Elke promille geweld is te veel”
Derde prijs:    “Geweldige partner, gewelddadige partner: Een druppel verschil” - “Alcohol maakt meer los dan je wil”
 

Getuigenis

Hier kan je een getuigenis bekijken op YouTube van iemand die opgroeide in een gezin waar geweld en  alcohol een grote rol speelden.
 

Studiedagen 

De eerste studiedag die doorging op 19 november 2012 in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant, was het startpunt van de campagne.
 
Om de campagne af te sluiten, wordt op 13 december 2013 nog eens studiedag georganiseerd in samenwerking met de Provincie Antwerpen. Interesse om deze studievoormiddag bij te wonen? Klik hier voor meer info.
 

Pers

Lees hier het artikel uit het Nieuwsblad van 20 november 2012