Hulpverlening

1712

Het centrale meldnummer 1712 is bedoeld voor iedereen met vragen over misbruik en geweld. Dat kan gaan over partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmis(be)handeling, pesten, geweld in gezagsrelaties maar ook over misdrijven met geweld.Het nummer is gratis en verschijnt niet op de telefoonrekening. Je kan elke werkdag bellen naar 1712 tussen 9 en 17 uur.

 

CAW - Dienst Slachtofferhulp

Partnergeweld is erg ingrijpendDe dienst slachtofferhulp van een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan je helpen:

  • Begeleiding  van koppels die in een gewelddadige relatie leven.
  • Praten over wat je overkomen is en/of overkomt
  • Informatie en advies geven
  • Meegaan naar de politie, een arts of de rechtbank
  • Bemiddelen met een advocaat, verzekering of parket
  • De weg wijzen naar andere mensen of diensten

Raadpleeg hun website of bel naar 0800 13 500 voor de contactgegevens van het CAW uit je regio. Professionele hulpverleners gaan samen met jou op zoek naar de meest gepaste hulp in jouw situatie.

 

Vluchthuis

Het vluchthuis biedt onderdak, steun, rust en veiligheid aan vrouwen die bedreigd en/of mishandeld worden. Vluchthuizen hebben een geheim adres. Bel naar 0800 13 500

 

Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

Deze centra verlenen ambulante zorg aan personen met psychische, psychosociale en psychiatrische problemen. De kostprijs van deze hulpverlening blijft vrij beperkt (tot 15€).

 

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

De Vertrouwenscentra voor Kindermishandeling (VK’s) zijn een meldpunt voor alle mogelijke situaties van geweld op kinderen. Iedereen (zowel hulpverleners als mensen uit de omgeving van een kind) die een vermoeden of een ongerustheid heeft over verwaarlozing of mishandeling van een kind, kan contact opnemen met een VK.

  

Zelfstandige psychologen, seksuologen en relatietherapeuten

Psychische hulp kan eveneens worden geboden door vrij gevestigde psychologen. De kostprijs van dergelijke hulpverlening ligt meestal hoger dan in de CGG’s. Contactgegevens zijn te vinden op de site van de Belgische Federatie van Psychologen.
Voor contactgegevens van seksuologen, gezins- en relatietherapeuten, kan je hier een kijkje nemen.

 

Holebifoon

De Holebifoon is er voor iedereen met vragen over holebiseksualiteit en gender. Discriminatie, pesten, onbegrip meegemaakt? Vrijwilligers luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen naar je verhaal of vragen. De Holebifoon is ook een meldpunt voor discriminatie omwille van seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie. Bel 0800 99 533, chat of mail naar vragen@holebifoon.be. Bereikbaar maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30.

 

Tele-onthaal

Je kan anoniem je verhaal kwijt bij Tele-Onthaal:

  • Telefonisch op het nummer 106 (24/24u, 7/7d)
  • Een onlinegesprek via www.tele-onthaal.be (de uren waarop Tele-Onthaal online is staan eveneens op deze website

 

Kinder- en Jongerentelefoon

De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is er voor kinderen en jongeren met vragen.  Hun telefoonnummer is 102. Je kan en mag hen voor om het even wat bellen, mailen of schrijven. Je kan ook met hen chatten over je vragen en problemen. Voor meer info kan je terecht op hun website.

 

De Zelfmoordlijn

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand die er aan denkt?
Dan kan je (anoniem) terecht bij De Zelfmoordlijn.

 

Zelfhulp

Contactgegevens voor de opties m.b.t. zelfhulp, vind je hier.

 

Meldpunt Ouderenmis(be)handeling

Bent u slachtoffer van oudermis(be)handeling, ken je iemand in deze situatie of ben je gewoon op zoek naar informatie? Dan kan je terecht  op het nummer 1712.

 

Druglijn

De druglijn is er voor al uw vragen over drank, drugs, pillen of gokken. Heb je het vermoeden dat jij of je partner te veel drinkt? Je kan je vragen bij de Druglijn stellen via:

  • email
  • telefonisch op 078 15 10 20 (ma-vrij tussen 10 en 20 uur)
  • chat

Op hun website vindt je alle informatie verzameld: www.druglijn.be

 

Pesten

Voor alle informatie over pesten kan je tercht op www.kieskleurtegenpesten.be en www.slatoe.be

 

Opvoeding

Heb je vragen over opvoeding of ondersteuning nodig bij de opvoeding van je kinderen, dan kan je anoniem advies inwinnen via de opvoedingstelefoon. Tel  078/15.00.10 of via www.opvoedingstelefoon.be

Je kan ook aankloppen bij een opvoedingswinkel bij jou in de buurt:

 

 

De sociale kaart

Heb je nog niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan zeker eens op de sociale kaart.