Zelden straf na familiaal geweld - Artikel in De Standaard

Processen-verbaal over intrafamiliaal geweld worden in drie kwart van de gevallen door het gerecht geseponeerd. Dat schrijft De Standaard donderdag. N-VA-kamerlid Theo Francken vroeg de cijfers op bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).
Van de 313.595 tussen 2008 en 2012 geregistreerde pv’s werd 77 procent zonder gevolg geseponeerd. Van de dossiers die wel voor de rechter kwamen, eindigde drie vierde met een veroordeling van de dader. Zeventien procent leidde tot een strafopschorting en vier procent van de beklaagden werd vrijgesproken.
 
De N-VA roept Turtelboom en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) op in te grijpen. 'Het kan geen kwaad om de parketten tot actie aan te sporen', zegt Francken. 'De ministers zijn heel begaan met de positie van vrouwen. Binnenkort komt Milquet zelfs met een voorstel dat seksisme wil bestraffen. Dat is erg mediageniek. Dan blijft het toch wat wrang dat ondertussen driekwart van de aangiftes zonder gevolg wordt geklasseerd’, zegt Francken.
 
Slechts twaalf procent van de pv’s kwam ondertussen voor de rechter. Daarvan eindigde drie vierde met een veroordeling van de dader. Zeventien procent leidde tot opschorting van straf. Slechts vier procent van de beklaagden wachtte de vrijspraak.