(W)Eerbaar Mechelen: Partnerkeuze, relatievorming en eventuele conflicten. Affichewedstrijd voor leerlingen en cursisten.

Partnerkeuze en relatievorming maken deel uit van het leven en de toekomst van jongeren en jongvolwassenen. Maar als er door andere wensen en verwachtingen van ouders en jongeren conflicten ontstaan, kan dit leiden tot ruzies, onenigheid en in extreme situaties tot psychische en fysieke mishandeling. Meer dan voldoende redenen dus om dit thema bespreekbaar te maken en om jongeren en ouders te doen inzien dat druk en dwang bij partnerkeuze en relatievorming niet evident zijn.

Stad Mechelen organiseert een affichewedstrijd voor leerlingen en cursisten in het kader van de werking "(W)eerbaar Mechelen": Partnerkeuze, relatievorming en eventuele conflicten. De Mechelse scholen worden uitgenodigd om creatief deel te nemen aan deze sensibiliserings-campagne door een affiche te ontwerpen, die vervolgens ook gebruikt zal worden bij het ontwerp van een folder. De folder en affiche zijn bedoeld als een eye-opener voor jongeren,  leerkrachten, begeleiders en een ruimer publiek. In eerste instantie zal de affiche in Mechelen worden verspreid, vooral in scholen, sociale voorzieningen, bij huisartsen,… In een latere fase, kan in overleg met de ondersteunende instanties, de affiche gebruikt worden voor campagnes op Vlaams en federaal niveau. 
 
Inhoud affiche:
Het is aan de begeleidende leerkrachten en de jongeren om hun inspiratie te laten werken, om zelf uit te maken hoe ze het thema op een sprekende, treffende, maar aanvaardbare en respectvolle manier in woord en beeld brengen. De affiche bestaat uit tekst en illustratief (grafisch, foto, ...) materiaal.
 
Enkele suggesties :
-      De grens tussen aanbevolen huwelijk, geregeld huwelijk, gedwongen huwelijk.
-      Een door anderen voor jou "uitverkoren" partner maar die jij helemaal niet ziet zitten.
-      Jouw held, jouw droomprinses... maar niet van je ouders en familie.
-      Vrije partnerkeuze een mensenrecht en wat met de traditie?
-      Vakantietijd: huwelijkstijd?
-      Waar woont mijn droomprins of droomprinses? Hier of daar?
 
Deadline: 24 oktober 2012 - 18u
 
Vragen en info:
Els Keyen 
T 015 29 83 23 of E els.keyen@mechelen.be
of Stef Christiaensen
T 015 29 83 77 of E stef.christiaensen@mechelen.be