Wat voor relatie heb jij? Geweldig of Gewelddadig?

Een lief hebben kan zeer leuk zij.... Je geeft elkaar cadeautjes, je laat merken dat je elkaar graag ziet, je doet samen leuke dingen, … Aan een relatie zitten echter ook minder goede kanten. Soms wil je liever alleen zijn, heb je een ander mening of maak je wel eens ruzie en dat is best oké. In de meeste gevallen gaat het om kleine prutsen en misverstanden. De vraag is wat kan en wat kan niet? Waar ligt voor jou de grens? Er bestaan geen vaste spelregels voor een goede relatie. Belangrijk is dat je elkaars mening respecteert en dat je geen dingen laat gebeuren die je eigenlijk niet wil. 

 

 

 

Als het niet goed gaat
Hieronder vind je een lijst met dingen die NIET horen bij een leuke relatie. Bijna iedereen zal wel iets herkennen uit de lijst, dan is er niet meteen iets aan de hand. Maar als jij drie of meer van onderstaande dingen herkent, zit het NIET goed met je relatie. Het is dan belangrijk om goed na te denken over je relatie en er met iemand over te praten die je vertrouwt. Het kunnen je ouders zijn, een leraar van school of een goede vriend(in) maar het kan ook anoniem bij "awel"  kinder- en jongerenteleoon. Het is belangrijk om op tijd over je relatie na te denken om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Om er bij te horen
Het is niet verstandig om een relatie met iemand te beginnen omdat je er bij wil horen. Je start een relatie  omdat je iemand heel leuk vindt. Je bent echt niet de enige die geen relatie heeft.

Te snel 

Je relatie gaat te snel. Zonder dat je elkaar al echt goed kent, doe je alles samen of heb je bijvoorbeeld al seks met elkaar.

 

 

 

Dan weer wel leuk, dan weer niet leuk
Je vriend(in) laat je het ene moment merken dat hij/zij je wel ziet zitten, maar ziet je het andere moment niet staan. Dat kan wel gebeuren in het begin van je relatie, als je nog niet zeker weet van elkaar of je elkaar leuk vindt. Maar als dat te lang duurt, dan zit het niet goed tussen jullie.

Bezit
Het klopt niet als je vriend(in) denkt dat jij zijn/haar bezit bent. Dat hij/zij vooral bezig is om met jou te showen. En steeds aan iedereen wil laten merken dat jij van hem/haar bent.

Nieuwsgierig
Je vriend(in) wil wel alles van jou weten, maar vertelt niks over zichzelf.

Controleren
Je vriend(in) geeft je heel veel aandacht. Hij wil het liefst altijd bij je zijn. Dat is leuk, zeker in het begin van je relatie. Maar het klopt niet als je vriend(in) je gaat controleren. Bijvoorbeeld als hij/zij je steeds belt om te vragen waar je bent en met wie.

Geen respect voor jouw grenzen
Als je verkering hebt is het belangrijk om geen dingen te doen waar je nog niet aan toe bent. Als jij ‘nee’ zegt, je grens aangeeft, maar je vriend(in) daar niet naar luistert. Dan zit het niet goed tussen jullie.

Jaloezie
Als je verliefd bent wil je elkaar het liefst zo veel mogelijk zien. Als je wat langer samen bent, wordt dat wat minder. Dat is gezond. Het is niet gezond als jouw vriend(in) jaloers wordt en het niet goed vindt als je na verloop van tijd weer wat meer tijd wil gaan besteden aan je vrienden en je hobby’s.

Bemoeien en kritiek
Het is geen goed teken als je vriend(in) zich overal mee bemoeit. Bijvoorbeeld met de kleren die je aandoet, hoe je je haar draagt, wat je doet in je vrije tijd. En dat hij/zij boos wordt als je daar niet naar luistert of er iets onaardigs over zegt.

 

Het gebeurt helaas wel eens dat het niet goed gaat tussen julie  en dat je je niet meer fijn voelt in je relatie. Dat kan komen omdat je niet meer verliefd bent, maar het moeilijk vindt om dat te zeggen. Maar het kan ook komen omdat je vriend(in) zich op een vervelende manier gedraagt. Omdat het langzaam in jullie verkering is geslopen heb je je grenzen telkens een beetje opgeschoven.

Hulp nodig?
Als je je niet meer goed voelt in je relatie is het nodig om dit duidelijk te maken en desnoods de relatie stop te zetten. Als je merkt dat het erg mis zit en je geen uitweg meer ziet, zijn er organisaties waar je terecht kan.

Bij een Jongeren Advies Centrum (JAC) kan je gratis terecht met alle mogelijke vragen en problemen rond seksualiteit  relaties, ongewenste zwangerschap, pesten, ...

Je vindt een JAC in uw buurt via de website.

Bij tele-onthaal kan je 24uur op 24 uur, 7 dagen op 7 terecht met al je vragen of problemen, dit kan anoniem en zowel telefonisch als via de chat.

Bij de Kinder- en Jongerentelefoon kan je anoniem en gratis je verhaal kwijt en advies vragen.

 

Relatietest
Je kan een uitgebreide relatietest doen via deze link.

Wil je nog meer informatie dan kan je terecht op de website van de Provincie Vlaams-Brabant

Vzw Zijn en de provincie Vlaams-Brabant hebben een brochure ontwikkeld  "Van elkaar houden zonder geweld. Hoe doe je het goed?"

 

 

 

 

Bekijk hier de brochure 'Van elkaar houden zonder geweld'

 

 

 

 

Bij de provincie zijn ook relatiekit met extra informatie gratis verkrijgbaar bij de cel gelijke kansen van de Provincie Vlaams-Brabant