Waar komt narcisme vandaag? Knack mei 2019

'Narcisten kunnen geen genoeg van zichzelf krijgen'
 
In Bewonder mij! van docent en onderzoeker Eddie Brummelman (Universiteit van Amsterdam) kom je alles te weten over narcisme. Knack biedt u graag een passage uit het boek aan, over de oorsprong van 'narcistische zelfbewondering'.
 
Eddie Brummelman: 'Voor narcisten is de wereld een spiegel met een dubbele functie: niet alleen om zichzelf te bewonderen, maar ook om bewondering van anderen te scoren.'
 
Hoe herken je een narcist? 'De diepgaande gevoelens van een volwassen liefde ervaren ze niet'
 
In haar boek Narcistisch misbruik in de liefde beantwoordt auteur en autoriteit op het gebied van narcisme Mjon van Oers vijftig vragen over (leven met) narcisten. Knack biedt u graag drie vragen en antwoorden aan. Hoe herken je een narcist, wat zijn typisch narcistische eigenschappen, en wat is het verschil tussen een psychopaat, een sociopaat en een narcist?
 
Hoe herken je een narcist?
De term 'narcist' is tegenwoordig een populair label voor allerlei psychische tekortkomingen. Laten we echter niet vergeten dat er een enorm verschil zit tussen wat nog 'normale' narcistische eigenschappen zijn, en een allesoverheersende narcistische persoonlijkheidsstoornis.