#VertedederdVernederd

#VERTEDERDVERNEDERD

 

 
Bekijk​ en deel het filmpje​ (-1 minuut) #VERTEDERD VERNEDERD ​LINK
Download het stappenplan ​LINK
Ontdek de campagnesite #VERTEDERD VERNEDERD LINK

 

 
 
 
Elke dag doen 40 mensen in  België bij de politie aangifte van emotioneel misbruik in hun relatie. Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een manipulatieve relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken.
Emotioneel misbruik ondergraaft geleidelijk aan het normale functioneren en zelfvertrouwen van slachtoffers. De voortdurende dreiging is erg ingrijpend voor het psychisch welzijn. 
 
In tegenstelling tot misbruik met fysiek geweld, zijn de gevolgen niet altijd zichtbaar. Emotioneel misbruik slaat diepe wonden en creëert trauma’s. Omdat er zelden fysieke ‘bewijzen’ zijn, is het voor slachtoffers extra moeilijk om hulp in te roepen. Emotioneel misbruik is de meest verdoken en manipulatieve manier van partnergeweld en vormt een maatschappelijk probleem. 
Het is essentieel om actie te ondernemen. Als slachtoffer, maar ook als maatschappij.
 
Naar aanleiding van de Internationale dag tegen intrafamiliaal geweld roept De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn met de nieuwe campagne #VERTEDERDVERNEDERD op om het taboe te doorbreken en over emotioneel misbruik in relaties te praten.
 
 
 
 
Een jonge vrouw - prachtig neergezet door actrice Tine Van den Wyngaert - probeert krampachtig een vriendin (maar vooral zichzelf) te overtuigen van de schoonheid binnen haar relatie. De waarheid is minder fraai, zo verraden de ondertitels die als leugendetector fungeren. Het filmpje roept op om emotioneel misbruik in relaties te herkennen, het taboe te doorbreken en hulp te zoeken of te bieden. De Beweging tegen Geweld roept ook op om het filmpje zoveel mogelijk te delen.