Veerle ging net als Delphine uit ‘De twaalf’ gebukt onder psychisch partnergeweld: “Zo een charmante man, dacht iedereen. Ook ik

De politie kreeg vorig jaar liefst 15.912 meldingen van psychisch geweld tussen partners. De eerste drie maanden van dit jaar gaat het al om ruim 3.600 aangiftes, blijkt uit statistieken van de federale politie. Dat komt neer op 43 meldingen per dag. Bij psychisch geweld gaat het om vernederingen, bedreigingen, chantage of de ander obsessief controleren.
 
De cijfers liggen al jaren zo hoog en het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk nog veel hoger, zegt Mieke De Schepper van de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn. “Onderzoek toont aan dat slechts 3,3 procent ooit een klacht indient, en dan pas na twee jaar vastgezeten te hebben in zo’n manipulatieve relatie.”
 
Vandaag is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. In de aanloop daarnaar is afgelopen weekend over de hele wereld geprotesteerd. In Brussel kwamen ruim tienduizend mensen op straat.