"Van aanpak partnergeweld staatszaak maken" de redactie vr 25/11/2011 - 12:34

De komende regering moet een staatszaak maken van de strijd tegen partnergeweld. Dat heeft ontslagnemend minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) gezegd op de Internationale dag tegen geweld op vrouwen.

Partnergeweld komt steeds vaker voor in alle milieus. Het gaat dan om fysiek, psychisch of seksueel geweld. 1 op de 7 vrouwen kreeg er het voorbije jaar mee te maken, en bij de parketten worden er elke dag 137 dossiers geopend. Daarbij zou het maar gaan om het topje van de ijsberg.

 
Belga Er loopt een actieplan, maar ook de volgende regering moet hier echt op inzetten, zegt minister Milquet. Zij zei dat het "une affaire d'état" moet worden, een staatszaak.

Sabine de Bethune van CD&V heeft een wetsvoorstel klaar, waarbij daders meteen 10 dagen het huis worden uitgezet. "Er wordt een afkoelingsperiode ingevoerd, waarbij het slachtoffer en de kinderen gewoon thuis kunnen blijven. Diegene die de familie bedreigt, wordt het huis uit gezet."

Er is ook een campagnelied van Coco Junior dat iedereen bewust moet maken van het probleem. "Intrafamiliair geweld is gewoon de moeder van alle andere soorten geweld", zei de zanger daarover.