Turtelboom eist dat politie huiszoeking doet bij partnergeweld - De Morgen, 25/11/2011

Turtelboom eist dat politie huiszoeking doet bij partnergeweld

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil de strijd tegen partnergeweld opvoeren. Bij meldingen van verbaal en fysiek partnergeweld wil ze dat de politie een huiszoeking kan uitvoeren om wapens in beslag te kunnen nemen. Dat staat vandaag in de Concentrakranten.

Vandaag kan de politie bij een melding van huiselijk geweld enkel vragen of er wapens zijn en of de dader die vrijwillig wil afgeven. Minister Turtelboom meent dat veel leed voorkomen kan worden als de politie bij een melding van partnergeweld onmiddellijk een huiszoeking kan doen en aanwezige wapens in beslag kan nemen als het slachtoffer vreest dat die gebruikt gaan worden.
 
"Ik vraag dan ook dat mijn collega van Justitie de huidige bepaling over de gerechtelijke en bestuurlijke inbeslagname in die zin zou aanpassen", zegt Turtelboom.
 
Elk jaar overlijden in ons land zeventig vrouwen als gevolg van partnergeweld. Ten minste een op de vijf vrouwen wordt geconfronteerd met geweldplegingen door haar partner. (belga/adb)