Seksueel geweld in je relatie

Kan en durf je ‘nee’ zeggen tegen je partner en praten over seks? Of doe je soms dingen tegen je wil?
 
13,8% van alle Belgische vrouwen en 2,4% van alle Belgische mannen werd sinds de leeftijd van 18 jaar ooit het slachtoffer van seksueel geweld.
 
Bij vrouwen is de pleger in 48% van de gevallen de partner of ex-partner. Het blijft jammer genoeg een hardnekkige fabel dat aanranding of verkrachting niet bestaan binnen een relatie. Bijgevolg wordt in het merendeel van de gevallen nog steeds geen aangifte gedaan. Hoog tijd om de stilte te doorbreken! De Vrouwenraad en Beweging tegen Geweld - vzw Zijn verspreiden daarom een toolkit, de kortfilm Quality Time en een online test.
 
De eerste stappen naar hulp en dialoog
 
Seksueel geweld binnen een relatie komt vaker voor dan je denkt, maar slachtoffers zwijgen vaak uit loyaliteit, angst, schaamte of onwetendheid over de strafbaarheid ervan. De Vrouwenraad en Beweging tegen Geweld - vzw Zijn bieden met hun toolkit enkele concrete handvaten aan zodat slachtoffers weten wat ze kunnen ondernemen en waar ze terechtkunnen. Daarnaast willen we misverstanden de wereld uithelpen. De kortfilm Quality Time, geregisseerd door Kevin Hoed, moet bij het brede publiek duidelijk maken dat seksueel geweld in elke relatie kan voorkomen.
 
Hoe zit het in jouw relatie?
 
Seksueel geweld kent verschillende gradaties, maar het is altijd fout. Kun en durf je ‘nee’ zeggen tegen je partner en praten over seks? Of doe je soms dingen tegen je wil? Doe de online-test en ontdek hoe geweldloos of gewelddadig jouw relatie is.

 

Bekijk​ en deel de trailer​ (-1 minuut)  Quality Time 
Doe de zelftest
Download het stappenplan
Bekijk hier de kortfilm Quality Time