Project 'Goudlijm' - buddywerking

In Japanse kunstvorm Kintsugi wordt gebroken aardewerk gerepareerd met een gouden lijm. De naden van de gebroken stukken worden opnieuw met elkaar verbonden, en het resultaat is een prachtig object dat met ‘trots’ zijn littekens draagt. Met het buddytraject GOUDLIJM willen we slachtoffers van familiaal geweld helpen om de gebroken stukken terug aan elkaar te lijmen, de ‘littekens’ te aanvaarden en te verwerken. Als slachtoffer terug leren in je eigen kracht te staan of met andere woorden te zijn wie ze zijn. 
 
Als slachtoffer van familiaal geweld vind je niet altijd de weg naar de juiste hulpverlening en voel je je vaak niet begrepen. Met onze poule van ervaringsdeskundigen begeleiden en ondersteunen we slachtoffers om opnieuw zichzelf te vinden. 
 
De buddy’s zijn ervaringsdeskundigen die zelf al een hele herstelweg hebben afgelegd. Bovendien bieden wij elke beginnende ervaringsdeskundige in project GOUDLIJM een onderbouwde vorming als ondersteuning. Zo kan je als buddy iemand ondersteunen zonder je eigen herstelproces in gevaar te brengen. 
 
Vanuit de verschillende lotgenotenwerkingen van Beweging Tegen Geweld – vzw Zijn leren we dat slachtoffers van familiaal geweld veel steun en begrip vinden bij elkaar. Praten met iemand die iets soortgelijks meegemaakt heeft en dit ook volledig begrijpt is een daadwerkelijke extra steunbron. Buddy’s zijn geen hulpverleners. GOUDLIJM draait om gelijkwaardige relaties waar sociaal contact en een vriendschappelijke sfeer centraal staan.
 
Zowel voor de deelnemers als de buddy’s zijn er positieve aspecten aan het buddytraject.
 
Als deelnemer:
  • Je buddy is een persoon waarbij je terecht kan met je verhaal
  • Iemand die je begrijpt omdat ze in een gelijkaardige situatie gezeten hebben
 
Als buddy:
  • Meer grip op je eigen ervaringen
  • Positieve invulling
  • Begrip voor jezelf en eigen regie in handen nemen
 
Fase 1 waarin we de vorming voor ervaringsdeskundigen ontwikkelen en daadwerkelijk geven is afgerond. Binnenkort starten we met de koppelen van de buddy’s aan een deelnemer. In september zullen de eerste buddydates plaatsvinden. 
 
Wil je meer weten? Schrijf je je graag in als deelnemer of buddy, geef dan een seintje op kato@vzwzijn.be
 
Project gerealiseerd met de steun van het DWW Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting