#OokMannenMakenHetMee

 

In België wordt 1 op de 10 mannen slachtoffer van partnergeweld. 56% van de slachtoffers durft er met niemand over te praten. Dat taboe moet doorbroken worden, vinden zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn, de bedenkers van de campagne #OokMannenMakenHetMee.
 
In België werd 1 op de 10 mannen het afgelopen jaar slachtoffer van partnergeweld. Bij vrouwen is dat 1 op de 7.  Volgens sommige bronnen is het verschil nog kleiner. In 92% van de gevallen gaat het om psychisch geweld zoals vernederingen, getreiter en overdreven controlegedrag. Bij de overige 8% gaat het om fysiek geweld.
 
Taboe
 
Het taboe bij mannelijke slachtoffers is groot, nog groter zelfs dan bij vrouwelijke slachtoffers. Daardoor zoeken mannen minder snel hulp. Uit de cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 56% van de mannelijke slachtoffers niemand in vertrouwen neemt, tegenover 34% van de vrouwen in die situatie. 
 
#OokMannenMakenHetMee
 
Na meer dan tien jaar campagnevoeren tegen partnergeweld, focussen VIVA-SVV, zij-kant en vzw Zijn voor de eerste keer op mannen als slachtoffer. “Elk jaar kregen we reacties van mannen die ons vroegen om ook eens aandacht te hebben voor mannelijke slachtoffers. Wie weet krijgen we nu reacties van vrouwen. Maar dit is geen concurrentiestrijd tussen vrouwen en mannen. De clichés moeten eindelijk eens op de schop”, zeggen de organisaties.
 
Centraal in de campagne #OokMannenMakenHetMee staat een spot. Die confronteert de kijker met vooroordelen over partnergeweld. 
 
Praktisch
  • De aftrap van de campagne wordt gegeven op dinsdag 3 oktober van 7.30 uur tot 10 uur aan het station Brussel-Centraal. Ook de contactpersonen zijn ter plaatse beschikbaar voor een interview.
  • De spot vindt u op www.horenzienenpraten.be
  • Enkele slachtoffers zijn bereid hierover te getuigen.
  • Een checklist die aangeeft wanneer een relatie gewelddadige tekenen vertoont, vindt u op www.horenzienenpraten.be.
  • Hulpverleningsadressen en anonieme getuigenissen vindt u op www.horenzienenpraten.be

 

Lees hier het Persdossier