Met een nieuw centraal telefoonnummer wil de Vlaamse regering actie ondernemen tegen alle soorten van geweld.


Vanaf 13 maart bestaat er 1 centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld. Van 9 uur tot 17 uur kan iedereen op het nummer 1712 terecht met vragen en meldingen, en dat discreet en gratis. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, heeft het meldpunt en de campagne vandaag voorgesteld. Om het nummer bij het grote publiek bekend te maken, voert de Vlaamse overheid vanaf vandaag een sensibiliseringscampagne rond geweld op kinderen.

 

De verhalen van Ann en Karen

 

 

"Ik herinner me mijn vader als een monster. Tientallen keren heb ik gezien hoe hij op mijn moeder zat met de handen rond haar keel." Ann groeit op in een gezin met een gewelddadige vader. Wanneer hij gedronken heeft, is hij extreem agressief. Pas na 40 jaar huwelijk verlaat Anns moeder haar man voorgoed.

"Iedereen in het dorp wist het, maar niemand zei iets,” vertelt Ann. En daarom zwijgen zoveel slachtoffers van familiaal geweld. Uit angst, sociaal isolement of omdat ze denken niet au serieux te zullen worden genomen. Daarom lanceerde de Vlaamse regering een nieuw centraal telefoonnummer: 1712. Een team van gespecialiseerde medewerkers volgt vragen en meldingen over alle soorten van geweld en misbruik op.

"Er is zeker een leven na huiselijk geweld,” zegt Karen. "Alleen, je hebt het zelf in de hand, jij beslist wanneer het genoeg is geweest." Zij verbrak vorige zomer haar relatie van 16 jaar met de vader van haar 5 kinderen. Al die tijd vernederde en sloeg hij haar. "Ik had het gevoel dat ik nergens naartoe kon. Ik dacht dat ik op straat zou staan.”