Meer meldingen van kindermisbruik: "We maken ons zorgen over wat er onder de radar kan gebeuren"

Meer meldingen van kindermisbruik: "We maken ons zorgen over wat er onder de radar kan gebeuren"
De federale politie kreeg de voorbije maand 30 procent meer meldingen binnen van kindermisbruik. Dat schrijft De Morgen. Ook Stop it Now!, de hulplijn voor pedofielen en pedoseksuelen, kreeg tijdens de lockdown meer oproepen binnen dan anders.  "We maken ons zorgen over wat er nu onder de radar van politie en justitie kan gebeuren", zegt criminologe Minne De Boeck van Stop it Now!.
 
"We hadden deze stijging wel verwacht", zei De Boeck in "De ochtend" op Radio 1.  "We weten dat meer dan dertig procent van het kindermisbruik plaatsvindt in familiecontext, en laat dat de context zijn waarin veel mensen zich nu bevinden. Jammer genoeg zijn niet alle families even veilig. Bovendien weten we ook dat sociaal isolement en gevoelens van eenzaamheid, frustratie en angst risicofactoren zijn voor het plegen van seksueel kindermisbruik.
 
Opleiding Kindreflex moet Justitieassistenten attenter maken om signalen op te merken.
Vlaams minister van justitie Zuhal Demir (N-VA) maakt intussen bekend dat alle justitieassistenten een opleiding zullen krijgen om extra gevoelig te zijn voor signalen van kindermisbruik en -mishandeling: "Justitieassistenten begeleiden daders en slachtoffers van misdrijven. Ze staan dus in de frontlijn om verontrustende situaties op te merken. Met die opleiding 'Kindreflex' willen we ervoor zorgen dat ze zich meer bewust zijn van de signalen daarvoor, en dat ze dan kunnen doorverwijzen naar de hulpverlening. Die maatregel was al beslist voor de coronacrisis, maar we merken dat het probleem nu extra groot aan het worden is."

 

Arne De Jaegere
wo 29 apr  09:11
vrt nieuws