De Lokale Politie Boom, preventiedienst Den Oogen Boom en Beweging tegen Geweld - vzw Zijn sensibiliseren rond Familiaal Geweld

Verschillende hulpverleningsorganisaties, de vijf Rupelgemeenten,de Lokale PolitieZone Rupel, Preventiedienst Den Oogen Boom en vzw Zijn – Beweging tegen geweld organiseren tal van activiteiten in de Rupelstreek.

 

Van 17 september tot 27 november 2016 kan iedereen zich verbazen over de veelheid aan vormen van familiaal geweld. De Lokale PolitieZone Rupel en preventiedienst Den Oogen Boom en verschillende hulpverleningsorganisaties organiseren samen een reizende tentoonstelling, die duidelijk maakt op hoeveel verschillende manieren familiaal geweld in onze maatschappij tot uiting komt. Bedoeling is het taboe rond familiaal geweld te doorbreken en mensen aanzetten om sneller de stap naar professionele hulpverlening te zetten.

Niet alleen vrouwen, maar ook kinderen, mannen en ouderen krijgen in België te maken met familiaal geweld. Dat varieert van fysieke agressie tot psychisch, seksueel en financieel geweld. De politie moest vorig jaar in de Rupelstreek 1.013 keer tussenkomen voor familiaal geweld. En dan spreken we nog niet over het ‘dark number’.
 
Wanneer er geweld wordt gepleegd in het gezin vinden alle partijen het heel moeilijk dit ter sprake te brengen. De stap naar de hulpverlening zet men pas wanneer het geweld reeds een hele tijd aan de gang is. De drempel naar hulpverlening is nog steeds hoog.
 
Voor deze publiekscampagne kozen de organisaties voor een reizende tentoonstelling in de vijf Rupelgemeenten en een affiche die het telefoonnummer 1712 promoot. De campagne wordt afgesloten met een huiskamerconcert rond familiaal geweld door Ernst Löw en Deborah Ostrega met de hulp van vzw Zijn, Beweging tegen geweld.
 
Affiche
Een affiche ondersteunt de campagne. Het doel van de affiche is het nationaal nummer 1712 te promoten binnen de Rupelstreek. Mensen zullen de affiche op verschillende plaatsen in het straatbeeld zien opduiken: bij de bakker, de beenhouwer, winkels en op openbare plaatsen. Hiermee hopen we dat mensen die in aanraking komen met familiaal geweld aangemoedigd worden om hulp te zoeken.
 

Praktische info tentoonstelling

 

De tentoonstelling is opgebouwd met foto’s en cartoons die gekozen werden uit twee wedstrijden die vzw Zijn heeft georganiseerd rond het thema ‘familiaal geweld’. De foto’s werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert. De cartoons werden gekozen door cartoonisten Eva Mouton en Kim Duchateau. Met deze tentoonstelling willen we bezoekers uitnodigen om na te denken over de verschillende vormen van familiaal geweld. De cartoons doen mensen nadenken over de vraag ‘wanneer gaat liefde te ver?’. De tentoonstelling reist rond in de verschillende gemeenten van de Rupelstreek dit van 16 september tot 27 november. 

Plaatsen waar de tentoonstelling te vinden is:

  • Van 16 tot 29 september in de gemeente Schelle (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis), hal gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.
  • Van 30 september tot 13 oktober in de gemeente Rumst.
  • Van 14 tot 27 oktober (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of na afspraak), in de gemeente Boom, zaal Lombaerts, Antwerpsestraat 44, 2850 Boom.
  • Van 28 oktober tot 9 november in de gemeente Niel.
  • Van 10 november tot 27 november in de gemeente Hemiksem.
Inkom: gratis

 

Praktische info huiskamerconcert

Dit concert wordt gegeven door Deborah Ostrega en Ernst Löw, twee artiesten die aangegrepen werden door de problematiek van familiaal geweld en gedreven zijn om hier ook iets aan te doen. Ze willen mensen die met familiaal geweld te maken krijgen een duidelijk signaal geven dat ze er niet alleen voor staan.

Na dit concert is er ruimte voor de toeschouwers om hun ervaringen te delen. Er zal gezorgd worden voor ondersteuning door een professional. Na het concert blijven de verschillende hulpverleners aanwezig en zijn ze aanspreekbaar als een toeschouwer nog vragen heeft.

 

Wanneer: maandag 28 november 2016 om 19.30u
Waar: zaal Atrium, Ridder berthoutlaan 1, 2845 Niel
Inkom: gratis
 
Meer informatie An Pues, preventiewerker Preventiedienst Den Oogen Boom, 03 880 18 81, an.pues@boom.be