Campagne seksueel geweld

 

Waarover gaat dit nu eigenlijk?

Ben je geïnteresseerd in het uitwerken van een sensibiliserings-campagne voor jongeren omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld? Dan vragen we jou een voorstel te ontwikkelen waarin inhoudelijk volgende thema’s centraal staan: instemming, respect en communicatie.

Alle informatie, formaliteiten en vereisten vind je terug in het reglement.

 

 

Waarom deelnemen?

·       Je draagt bij aan een positief seksueel klimaat onder medestudenten!

·       Je kan zelf je project komen voorstellen voor een nationale jury van experten

·       Je doet werkervaring op en legt tegelijkertijd contacten met belangrijke actoren in deze specifieke sector

·       Misschien wordt jouw campagne wel nationaal uitgerold

 

Schrijf je hier in voor 30 november 2016

 

Waarom is zulke campagne nodig?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tussen 18 en 25 jaar 4 keer meer risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het eerste studentenjaar houdt hierbij een extra risico in. Studenten zijn kwetsbaarder omdat zij in een volledig nieuwe sociale omgeving terecht komen. Er is minder controle van thuis en er worden nieuwe relaties aangegaan. Zowel vrouwen als mannen worden slachtoffer van seksueel geweld. Alcohol verhoogt het risico op zowel slachtofferschap als daderschap van seksueel geweld. Vaak spelen sociale druk en genderstereotypen een belangrijke rol. Het samengaan van deze factoren draagt ertoe bij dat jongeren soms moeite hebben met het benoemen van hun eigen grenzen en het respecteren van de grenzen van anderen.[1]

Daarnaast bestaat er nog steeds een taboe over seks en seksueel geweld en is het vaak lastig om over seksualiteit en de eigen verlangens en grenzen te praten. Daarbovenop is het duidelijk dat er nog heel wat mythes leven rond seksueel geweld.

Om deze reden lanceren wij, vzw Zijn – Beweging tegen geweld, samen met Université des Femmes, in opdracht van het kabinet van de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, een nationaal sensibilisatieproject ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld onder studenten. 

 

Je staat er niet alleen voor!

Vzw Zijn – Beweging tegen geweld en Université des Femmes bieden hun professionele ondersteuning aan bij het uitwerken van jouw campagnevoorstel.

Daarnaast krijg je, dankzij het International Centre for Reproductive Health, ook meer informatie en cijfers over seksueel geweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag en het concept ‘instemming’. Het pakket met informatie en cijfers vind je hier.

Ter inspiratie vind je hier een niet limitatief overzicht terug van binnenlandse en buitenlandse bestaande campagnes. Toch vragen we om zelf een innovatief campagnevoorstel uit te werken. We zijn m.a.w. op zoek naar iets nieuws, iets verfrissends.

 

Welke vorm?

Hoe de campagne eruit ziet, kies je volledig zelf! Het kan gaan om een affichecampagne, brochures, filmpjes, games, sociale media, apps, muziek, …. Wees creatief! Think outside the box!

 

Wie kan deelnemen?

Je kan je inschrijven als je student bent tussen 18 en 25 jaar. Je werkt in groep (van minimum 2 personen) en kan dit koppelen aan een vak of opdracht op school of je kan hier zelfstandig aan werken.

 

Wanneer moet het voorstel ingediend worden?

Je uitgewerkt campagnevoorstel moet ingediend worden ten laatste op 14 april 2017!

 

Contact

Jill Michiels – jill@vzwzijn.be – 0473/69 96 57

 

 

[1] Graaf, H. de, Kruijer, H., Acker, J. van, & Meijer, S. (2012). Seks onder je 25e 2: Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland anno 2012. Delft: Eburon