Betoging tegen verkrachtingscultuur!
Fightback betoogt tegen ongestrafte verkrachtingen
Brussel, Albertinaplein, 15u30-17u
Op zaterdag 31 augustus 2013 organiseert Fightback een betoging tegen ongestrafte verkrachtingen en de lage prioriteit die deze misdaden krijgen bij politie en justitie.
Twee dagen later, op 2 september, gaat eindelijk het tweede proces van start tegen serieverkrachter Taufik Ahaddouch. De beschuldigde heeft minstens 13 meisjes verkracht, waarvan 11 minderjarigen. De dader werd in juni 2010 in een eerste proces reeds veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van 9 meisjes. Het tweede proces tegen de beschuldigde voor de verkrachting van 4 andere meisjes waaronder Céline Camps werd eerder reeds 2 keer uitgesteld (op 26/02/2013 en 30/04/2013).
Hoofdgetuige en slachtoffer, Céline Camps, heeft in deze zaak het voortouw genomen en strijdt nu voor een grotere prioriteit en gevoeligheid bij politie en justitie rond verkrachting, meer opvolging van de daders en een betere opvang van de slachtoffers. Voor die strijd is Fightback in het leven geroepen door Céline en de mensen die haar bijstaan. Op 20 augustus 2013 werd Céline Camps uitgenodigd op het kabinet van Brussels minister Céline Fremault. De minister betuigde haar steun voor onze betoging en onze actie om verkrachtingen strenger te bestraffen via een nieuw wetsvoorstel. Later zullen wij nog een gesprek hebben met minister Joëlle Milquet.
Fightback wil met deze betoging Céline Camps, die de afgelopen maanden al moedig naar buiten gekomen is met haar verhaal, een hart onder de riem steken. Maar daarnaast willen we met deze actie vooral de aandacht vestigen op de vele ongestrafte verkrachtingen in ons land. In België vinden er volgens onderzoek van de Verengde Naties wekelijks 56 verkrachtingen en vijf groepsverkrachtingen plaats, slechts vier procent van de daders wordt vervolgd. (Artikel De Standaard, 29/11/2012).
De Vrouwenraad steunt de actie Rise against rape van Fightback voluit.
Samen met Fightback lanceerde de Vrouwenraad de petitie Rise against rape via Avaaz.org en via de nieuwe website Stop de verkrachters van de Vrouwenraad.
Wij willen het taboe rond verkrachtingen doorbreken en roepen slachtoffers van verkrachtingen op om de stilte te doorbreken en hun verhaal te doen op www.stopdeverkrachters.be
De betoging vindt plaats van 15u30 tot 17u op het Albertinaplein naast het Centraal station in Brussel. Na afloop worden de deelnemers door Fightback vergast op optredens van verscheidene artiesten in café Kafka, Visverkopersstraat, nabij de Beurs.
Wij hopen op een grote opkomst en zoveel mogelijk steun en aandacht van de pers.
Voor verdere informatie en inlichtingen:
o kunt u mailen naar campsceline@gmail.com
o kunt u terecht op de facebookgroep 'Fightback'
o eventpage: ‘Support Rape Victims: Rise Against Rape!’
Eerdere persvermeldingen van de rechtszaak van Céline Camps:
o ‘Alle bewijs was er, toch kon hij blijven verkrachten’ (02/03/2013) Douglas De Coninck, De Morgen
o 'Mijn verkrachter kon veel vroeger afgestopt zijn' (03/03/2013), Cedric Lagast en Hans Van de Cauter – Het Nieuwsblad
o ‘Geweld tegen vrouwen. Het verhaal van Céline’ (07/03/2013), Hautekiet - Radio Eén
o ‘Moedige getuigenis van Céline bij Sam’ (07/03/2013), Sam De Bruyne, Zet ‘m Op Sam – Studio Brussel
o 'Real Men don't Rape' (30/04/2013), Oliver Fernandez - De wereld Morgen
o 'Verkrachtingen totaal geen prioriteit' (02/05/2013) Sofie Peeters, Koppen - één