"Betere opvang voor migrantenvrouwen"

 

Belga
do 08/11/2012 - 11:12
 
De vrees voor uitwijzing leidt ertoe dat veel migrantenvrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld in België niet de bescherming krijgen die ze nodig hebben. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport naar aanleiding van Vrouwendag op 11 november.
In ons land zijn wetten goedgekeurd en is een beleid uitgestippeld om huiselijk geweld te voorkomen en om slachtoffers te beschermen. Er is zelfs een nationaal actieplan. Er zijn echter nog lacunes voor migrantenvrouwen die het slachtoffer worden van geweld binnen het gezin, zegt Human Rights Watch. Die worden uit de doeken gedaan in een rapport, getiteld "De wet was tegen mij".
 
Vrouwen die naar België komen om er herenigd te worden met hun echtgenoot of partner kunnen, net als vrouwen zonder papieren, worden uitgewezen als ze melding maken van het geweld in de periode waarin hun statuut bevestigd wordt. Bovendien krijgen slachtoffers van huiselijk geweld, en vooral vrouwen zonder papieren, onvoldoende toegang tot opvang.
 
"De vrouwen die we interviewden, stonden voor een verscheurende keuze: het misbruik door hun partner ondergaan of het geweld melden en het gevaar lopen te worden uitgewezen", zegt Liesl Gerntholtz, directrice vrouwenrechten van Human Rights Watch.
 
"België moet garanderen dat elke vrouw die het slachtoffer wordt van huiselijk geweld, de hulp krijgt die ze nodig heeft, ongeacht haar migrantenstatuut."