Aandacht voor mannenmishandeling in de HUMO

Brussel, 26 april 2013 – Op een van de vier affiches van de nieuwe campagne van 1712 is een mannelijk slachtoffer van partnergeweld te zien. HUMO greep dit aan om het thema van de makkelijke slachtoffers van partnergeweld te bespreken.

Het is eigenlijk een heel evident thema, zo is te lezen in de HUMO. Eén op de tien mannen is slachtoffer van geweld door een partner of ex. Dit tegenover één op de zeven vrouwen. De getuigenissen van verschillende mannen die de HUMO optekende kaartte vooral aan dat mannen die slachtoffer worden van partnergeweld vaak op onbegrip stuitte in hun omgeving én bij veel zorginstanties.

Koen Dedonker van vzw Zijn – Beweging tegen Geweld legt in het artikel uit hoe partnergeweld zich ontwikkelt, en de rol die mannen en vrouwen daarin allebei (kunnen) spelen. “Je hebt partnergeweld waarbij er een duidelijke dader is die de ander terroriseert. Vaak gaat het om mensen met ernstige stoornissen of psychoses. Meestal gaat het om mannen, maar soms zijn het ook vrouwen”, legt hij uit. “Wat veel vaker voorkomt is een circulaire of dynamische vorm van partnergeweld: het geweld komt dan van beide kanten. Wat we geregeld zien, is dat de vrouw mondiger is en beegint met verbaal geweld. De man heeft het gevoel dat hij zich daar niet tegen kan verdedigen en gebruikt zijn vuisten.”

Een deel van het artikel is online te lezen, maar voor het volledige artikel zult u de HUMO moeten aanschaffen (mogelijk tot 2 mei).

Als u meer wilt weten over partnergeweld kunt u hier terecht op onze thema pagina.